Arvoisat TaPSilaiset,

Kevät lähestyy ja ajatukset siirtyvät veneiden kevätkunnostukseen. Ennen kuin hankit pohjamaaleja, huomioithan seuraavat ympäristönäkökohdat:

  • Myrkkymaalien käyttäminen veneiden pohjassa on järvillä kiellettyä ja tarpeetonta. Myrkkymaalit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille.
  • Pohjamaalien poistamisessa tulee estää niiden pääsy vesistöön ja maaperää. Poisto on suoritettava siten, että maali kerätään kaapimalla poistettaessa alustalle ja siitä tiiviiseen astiaan/pussiin. Muistathan, että maalipöly ja -jäte ovat vaarallista jätettä, joka on haitallista ympäristön lisäksi terveydelle. Jos hiot pois vanhaa maalia, käytä hiontaimuria, joka kerää maalijätteen ja pidä veneen alla pressua. Näin saat toimitettua maalijätteen vaarallisten jätteiden keräykseen. Muista myös suojata itsesi hengityssuojaimella.
  • Painepesureiden käyttöä ei suositella myrkkymaalilla maalattujen pohjien pesuun. Pehmeillä myrkkymaaleilla maalattujen pohjien pesu painepesurilla on ehdottomasti kielletty.
  • Myrkkymaalien päästäminen maaperää on ympäristörikos ja siitä voi saada kaupungilta sakon ja TaPSia voidaan velvoittaa vaihtamaan maa-aines.

Kannetaan vastuuta ympäristöstä ja pidetään luonto, järvemme ja kotisatamammekin puhtaana.

Terveisin,
TaPSin ympäristövastaava
Soila Laaksonen

Lisätietoja: