Myös varustehankintojen kannalta jollapurjehduksen aloittaminen on helppoa. Harrastuksen alkuun pääsee jopa täysin ilman varustehankintoja, ja purjehdusvaatekaappiaan voi vähitellen kasvattaa harrastuksen edetessä.

Kunnon purjehdusvaatteet kestävät käyttöä ja niillä on jälleenmyyntiarvoa käytettyinäkin. Kaikki ohjaajamme osaavat auttaa varustehankintoja koskevissa kysymyksissä, ja neuvoa voi kysyä myös muilta rannassa pyöriviltä jollapurjehtijoilta. Jos rautakaupan näppylähanskat ovat maajoukkuetason kilpapurjehtijan mielestä paremmat kuin kahdensadan jollapurjehdushanskat hienolla logolla, ne todennäköisesti kelpaavat myös aloittelijalle.

Purjehdusvarusteita löydät käytettyinä esimerkiksi Suomen Optimistijollaliiton myyntipalstalta ja uutena Tamperelaisesta Sailor’s Shopista.

Tämän tietopaketin ovat kasanneet TaPSin kilpapurjehtijat, ohjaajat ja kilpapurjehtijoiden vanhemmat.


Aloittelevalle purjehtijalle

Varusteet

Pyri kaikissa varusteissa mahdollisimman pieneen ”vedenimevyyteen”. Paljon vettä imevät vaatekappaleet painavat todella paljon märkinä ja ovat mielettömän kylmät. Arkielämässä suosittu College on tämän takia yksi huonoimmista purjehdusvaatekankaista.

Lisätietoa kustakin varusteesta aukeaa otsikkoa klikkaamalla.

Päähine

Kylmien vesien aikaan paras on pipo, mutta ei villainen, koska se venyy kastuessaan ja menee silmille. Kesällä lippis on hyvä. Päähine pitää pystyä kiinnittämään pelastusliiveihin, esimerkiksi narulla.

Aurinkorasva

Vesillä ollaan parhaimmillaan koko päivä, joten aurinkoaltistus poutaisina päivinä on todella suuri vedestä heijastuvien säteiden vielä vahvistaessa vaikutusta. Tämän takia aurinkorasvan tulisi olla suojakertoimeltaan mieluiten 50+ tai vähintään 30. Täten vältetään mahdolliset tulevaisuuden ihosyövät ja muut ikävyydet.

Pitkähihainen paita

Aivan tavallinen, ihonmyötäinen paita tai erityisesti purjehduskäyttöön suunnitelty lycra. Myös teknisen kerraston paita tai poolopaita toimii. Paita tulee kastumaan koko ajan, joten mielusti sellainen, joka ei kastuessaan veny. Lisäksi paita suojaa myös auringolta keskikesällä, eli ei lämmin, vaan suojaava. T-paitakin käy kesällä, mutta aurinkorasva pitää silloin muistaa ja se liukenee todennäköisesti pois. Auringolle altistuessaan paidoilla on paha tapa polttaa värejään haaleammiksi ja ruskeammiksi. Parastaan ei siis parane päälleen panna tai sitten kannattaa hankkia UV-suojattu paita, joka ei porotuksesta nokkaansa ota.

Shortsit ja/tai verkkarit

Nämä tulevat myös olemaan pääsääntöisesti koko ajan märät, verkkarien pitää olla ihonmyötäiset, eivätkä ne saisi kastuessaan venyä. Ei college-housuja, sillä ne ovat todella painavat ja kylmät kastuessaan. Housut kärsivät auringossa yhtälailla kuin paidatkin, joten ykköspöksyjään ei vesillä kannata jaloissa pitää.

Tuulitakki/kuoritakki/sadetakki tai spraytop

Hyvä varuste sateisen tai kylmemmän päivän varalle. Ylimääräistä vuorausta kannattaa välttää, jotta takista ei märkänä tule todella raskasta ja kylmää.  (Kyllä, vedenpitäväkin takki tulee todennäköisesti kastumaan jossain vaiheessa sisäpuolelta.)

Tuulipuvun housut, sadehousut tai purjehdushousut

Sateen ja vilun varalle. Vältä vuoria.

Jalkineet

Jalkineetkin kastuvat koko ajan, joten niiden pitää joko päästää vesi pois tai muuten toimia märkinäkin. Crocsit ovat heti neopreenitossujen jälkeen parhaat purjehduskengät ja monen aloittelijan suosiossa. Ei kumisaappaita, koska vesi menee niihin kumminkin sisään, muttei tule ulos.

Pelastusliivit

Pelastusliivit ovat henkilökohtainen turvavaruste, joka on kaikessa purjehdusharrastuksessa pakollinen. Saat seuralta aina tarvittaessa lainaliivit kursseilla, Temppuryhmässä, leireillä ja tapahtumissa, mutta tietenkin omat ovat aina paremmat ;-).

Liivejä ostaessa on tärkeää huomioida, että niihin merkityt kilorajat ovat vain oikean koon valitsemisen apuna, ja liivit tulisikin valita istuvuuden perusteella. Liian suuret liivit nousevat vedessä kainaloihin ja saattavat jopa liukua pois päältä kun taas liian pienet ovat epämukavat päällä. Oikean kokoiset liivit eivät hölsky, eivätkä purista. Eri kokoisten liivien kelluttuskyky on sama; jollaliiveissä yleensä 50 N.

Jollapurjehdukseen käytettävissä liiveissä ei saa olla kaulusta tai haararemmiä, sillä pienessä ahtaassa veneessä ne voivat takertua veneen rikiin ja pahimmillaan vangita purjehtijan kaatuneen jollan alle.

Hanskat

Käytännössä parhaat ovat hyvin istuvat kumipäällysteiset remonttikäsineet tai näppylähanskat, varsinaiset purjehdushanskat tai neopreenihansikkaat ovat monesti liukkaat ja kylmät. Tärkeintä on, että hanskat ovat oikean kokoiset, eli tiukahkot. Hanskojen tehtävä jollapurjehduksessa on ennenkaikkea suojata käsiä nopeasti juoksevien köysien hankaukselta, mutta etenkin kevät- ja syyssäässä niiden lämmittävä vaikutus on mukava lisä. Kevyttuulisilla kesäpurjehduksilla hanskat eivät ole pakolliset, mutta kelien kylmetessä ja tuulen voimistuessa tulee käsissä olla hansikkaat. Harrastuksen alussa hanskat on hyvä olla varmuuden varalta mukana, vaikka kovin kovaan tuuleen ei lähdetäkään harjoittelemaan.

Aurinkolasit

Kaikki eivät näitä vesilläkään tarvitse, mutta suurin osa häikäistyy vesillä, jolloin aurinkolasit auttavat. Lisäksi pitkällä aikavälillä aurinkolaseitta aurinkoisen elämän viettäminen voi johtaa muun muassa silmänpohjan rappeumaan ja ikäviin ryppyihin silmien ympärillä. Lasien käyttö siis komistaa ja kaunistaa käyttäjäänsä myös aikoina, jolloin lasit eivät ole päässä ;-). Laseihin on hyvä tehdä jonkinlainen naruvarmistus, esimerkiksi kiinnittämällä sangat niskan takana toisiinsa, jotta lasit eivät päädy jorpakon pohjaan kaloja ilahduttamaan.

Oma vesipullo

Joka seilorin pakollinen varuste. Sitä tyhjentämällä pidetään keskittymiskyky kohdillaan ja auringonpistokset poissa. Pullon voi joko ottaa mukaansa ja kiinnittää omaan paattiin tai pitää ohjaajan valvonnassa kumiveneen ponttoonien sisällä.

Pyyhe ja uikkarit

Kun alkaa olla todella lämmintä, moni haluaisi purjehtia uikkareissa ja peltsareissa. Tähän ei kannusteta, koska aurinko polttaa käsivarret ja jalat yllättävän nopeasti. Harjoitusten jälkeen saattavat uikkarit kuitenkin joutua kovallekin käytölle ;-). Pyyhkeelle on käyttöä kastuneita purjehdusvaatteita kuiviin vaihtaessa etenkin säällä, jolla kesä ei kuivaa, minkä on kastellut.

Kuivat vaihtovaatteet

Kaikki vesillä olevat vaatteet saattavat kastua läpimäriksi, minkä takia mukana täytyy olla täysi vaihtovaatekerta kengistä pipolakkiin. Vaitovaatteille riittää normaali säänkestävyys ranta-aktiviteeteissa, sillä harvemmin vesille lähdetään enää toistamiseen

Ja kaikkein tärkein! NIMIKOINTI

Jokainen vaatekappale ja pelastusliivi, päähine, hanska ja juomapullo pitää varustaa omalla nimellä. Näin ne ovat vähemmän todennäköisiä vaeltamaan rakkaan kanssaharrastajan kainaloon ja löytävät alkuperäisen omistajansa helpommin eksymistilanteessa.

Täydellisyyttä hipova esimerkki aloittelijan vaatetuksesta. Neopreenitossut voi vielä korvata Crocseilla ja purjehdushanskat työhanskoilla.

Eväät

Pitkien kurssipäivien aikana voi olla hyvä idea pitää jotakin pientä purtavaa mukanaan nälän loitolla pitämiseksi. Eväät saa säilöttyä jääkaappiin.. Hyviä eväitä ovat esimerkiksi välipalapatukat ja -keksit, voileivät sekä helposti syötävät hedelmät kuten banaanit ja mandariinit. Lisäksi rannassa olisi hyvä olla mukana jotain juotavaa vesillä olevan juomapullon lisäksi, sillä sen täyttäminen hanasta saattaa tohinan keskellä päästä unohtumaan.


Kilpapurjehtijan varustus

Kylmän kelin varustus (pääsääntöisesti huhti/toukokuussa ja loka/marraskuussa)

 • Kuivapuku
 • Fleecekerrasto / ”nallepuku”
 • Märkäpuku, useimmiten kaksiosainen
 • Märkänäkin lämmittävä aluskerrasto
 • kovike”pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
 • Neopreenitossut / kylmän kelin purjehduskengät
 • Neopreenisukat
 • Neopreeni(alus)hanskat
 • Pipo
 • Pelastusliivit
 • Starttikello
 • Evässäkki

Kesäkelin varustus

 • Hengaushousut
 • kovike”pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
 • Lycra-paita
 • Neopreenitossut
 • Rautakaupan kumipäällysteiset kangashanskat
 • Lippis
 • Juomapullo
 • Pelastusliivit
 • Starttikello
 • Evässäkki
 • Kunnon suojakertoimet naamassa
 • Spray Top –purjehduspusero (kuivuu nopeasti, ei päästä aurongonvaloa läpi)

Kisaajilla vaatevalinnat on usein hyvin yhteneviä.


Märkä- ja kuivapuvuvut

Märkäpuku on hyvä keksintö, mutta sen olisi hyvä olla suunniteltu purjehdusta varten, että liikkuminen onnistuu hyvin ja takapuoli ja takareidet on vahvistettu. Usein parhaita ovat erilliset ala- ja yläosat. Toki joku edullinenkin malli pitää purjehtijan paremmin lämpimänä kuin märät vaatteet.

Kuivapuvusta ollaan nykyään sitä mieltä, että sitä ei kaikkein pienimmille välttämättä suositella, koska se päällä kuitenkin leikitään myös rannassa, ja rikkoutumisen riski on suurehko.


Kilpapurjehtijan huoltopakki

 • Jatkopinnan nivel ja muut varahelat ja -sakkelit
 • Litsilankaa
 • Virtauslankaa
 • Purjeteippiä
 • Puukko tai katkoteräveitsi
 • Varaköysiä
 • Pihdit tai tongit
 • Nippusiteitä
 • Vedenpitävä tussi
 • ”Avainrenkaita” sakkeleiden päihin

Lisäksi joukkueella

 • Pesuaineet, vahat, rätit, pesusienet
 • Lasikuitukorjausssarja, Gelcoatia, hiekkapaperia
 • Varaosia, kuten peräsin, köli, puomi, masto


Eväät

Alle viiden tunnin mittaisina harjoituskertoina riittää eväiksi useimmiten rannassa nautittavat pöperöt. Kursseilla päivän ohjelma on suunniteltu aina siten, että päivän aikana on mahdollisuus rannassa murkinoinnille. Hyviä rantaeväitä ovat muun muassa hedelmät, voileivät ja välipalapatukat. Myös juomaa on rannassa hyvä olla. Älä ota karkkia, sipsiä, limsaa yms. Purjehtijat ovat urheilijoita…

Pidempinä päivinä tarvitaan vesilläkin jotain suuhunpantavaa, joten eväiden on oltava helposti jollassa syötäviä, energiapitoisia, murustamattomia ja säilyviä sekä pakattuna vedenpitävään, pientä kolhimista sietävään rasiaan tai säkkiin. Kursseilla ei vesieväitä tarvitse. Tiistaiharjoituksiin voit halutessasi ottaa jotain pientä purtavaa vesille.

Lisäksi pitää muistaa ottaa riittävästi nestettä mukaan. Ylimääräinen juomapullo on aina paikallaan, jos ensimmäisen kiinnitys pettää veneen mahdollisesti kaatuessa.

Esimerkkejä hyvistä vesieväistä:

 • Kaksi levyä nuudeleita ja mausteita termokseen tai esim litran verran puuroa, hernekeittoa tms. lusikalla ruokatermoksesta syötävää.
 • Hedelmät, joita ei tarvitse kuoria, poikkeuksena banaani, jonka kuoriminen onnistuu hanskat kädessäkin
 • Proteiinipatukat ja suklaapatukat
 • Palautumisjuomat, smoothiet, hedelmäsoseet kerta-annosastioissa
 • Vesipullo

Huonoja vesieväitä:

 • Todella rasvaiset tuotteet kuten lihapiirakat, jotka käsin syötynä tekevät köysien pitelemisestä rasvatun salaman metsästystä
 • Helposti pilaantuvat tuotteet (lämpötila voi nousta todella korkeaksi tiiviissä evässäkissä)
 • Kaikki sellaiset astiat, joita ei voi avata ja sulkea tiiviisti uudestaan
 • Sorminäppäryyttä vaativat astiat ja pakkaukset (köysien kiskomisen jäljiltä ei kovin konstikkaita pakkauksia auota)

Valmentaessakin tulee nälkä.


Yhteystiedot

Junioripäällikkö
Pekka Ronkanen
050 340 6242
junioripaallikko(ät)taps.fi