TaPSilla harrastajat ovat osaavissa käsissä! Kaikki harrastustoimintamme on suunniteltu turvallisuus edellä ja harjoituksia vetävät ohjaajamme ovat lajiliitto Suomen Purjehdus ja Veneilyn junioriohjaajakurssin sekä Suomen punaisen ristin ensiapukoulutuksen käyneitä. Lisäksi merkkinä junioritoiminnan laadukkuudesta on seuralle myönnetty Olympiakomitean Tähtiseura-merkki.
Turvallisuus
Vaikka jollapurjehdus saattaa “maakravun” silmin vaikuttaa hurjalta ja riskialttiilta harrastukselta, on se todellisuudessa hyvinkin turvallista. Toisin kuin mediassa esillä olevissa yksipurjehduskertomuksissa, eivät TaPSin harrastajat joudu yksinään kevyellä jollalla aavalle ulapalle selviytymään, vaan etenkin alkeistason harjoitukset tehdään rannan lähistöllä, moottoriveneellä liikkuvat ohjaajat ovat aina purjehtijoiden mukana vesillä, eikä purjehtijoiden taitotason mukaisen tuulirajan ylittävään keliin lähdetä harjoittelemaan.
Tampereen Pursiseuran aktiivisen junnutoiminnan parikymmenvuotisen historian aikana pieniä mustelmia ja naarmuja vakavampia loukkaantumisia onkin kymmenistä tuhansista harjoitustunneista ja tuhansista harrastajista huolimatta sattunut vain yhden käden sormilla laskettava määrä. Toisin kuin monien muiden lajien parissa, myös rasitusvammat ovat purjehtijoilla todella harvinaisia.
Turvallisuutta harjoitellaan
Alkeistason purjehtijat aloittavat uusien asioiden harjoittelun turvallisesti rannalla niin teoriaharjoituksilla, simulaattorijollalla kuin yhteisleikeillä. Vesille taitoja lähdetään harjoittelemaan vasta, kun riittävä osaamistaso on saavutettu rannassa. Järvellä turvallinen harjoittelu taataan moottoriveneellä kulkevien ohjaajien riittävällä määrällä: aivan alkuun jokaista purjehtijaa opastaa oma ohjaajansa muiden kurssilaisten seuratessa harjoittelua moottoriveneestä ja odottaessa omaa vuoroaan. Itsenäisten purjehdustaitojen karttuessa yhden ohjaajan valvottavana olevien veneiden määrää voidaan pikkuhiljaa lisätä.
Lisäksi alkeistason kurssien ensimmäisten päivien ohjelmaan kuuluu aina veneen kaatumistilanteessa turvallisen toiminnan harjoittelu. Harjoituksen myötä tilanne tulee harrastajalle tutuksi, jolloin purjehtija hallitsee oikeaoppisen toiminnan myös veneen kaatuessa vahingossa, eikä joudu paniikkiin veden varaan joutuessaan. Kaikki junioritoiminnassa käytettävät veneet on suunniteltu purjehtijan helposti pystyyn nostettaviksi, ja harjoittelua niillä voidaankin jatkaa lähes välittömästi veneen pystyyn nostamisen ja sinne kiipeämisen jälkeen.
Ammattitaitoiset ohjaajat varmistavat turvallisuuden
Alkeistasolla vesille lähdetään korkeintaan 5 m/s tuulessa, ja voimakkaammalla tuulella tai purjehdusolosuhteiden sitä muuten vaatiessa jäädään harjoituksia suorittamaan kuivalle maalle. Alkeistason kurssin jälkeen tuuliraja määritellään aina harjoituksiin osallistuvien purjehtijoiden taitotason mukaan. Tuulen yllättäen noustessa voidaan purjehtijat kuljettaa rantaan ohjaajan moottoriveneen kyydissä ja jollat hinata järveltä myöhemmin rantaan ohjaajien toimesta.
Harjoituksissa käytettävät veneet tarkistetaan aina ennen vesillelähtöä ohjaajan avustuksella turvallisiksi, eikä rikkinäisillä veneillä harjoitella. Purjehtijat käyttävät pelastusliivejä aina vesillä sekä laiturilla liikkuessaan, eikä etenkään nuorempia harrastajia jätetä veden lähistöllä hetkeksikään ilman valvovaa silmää. Vesillä harjoitukset järjestetään etenkin alkeistasolla aivan rannan lähistöllä ja tarvittaessa esimerkiksi märkä ja paleleva purjehtija saadaan nopeasti rantaan ohjaajan moottoriveneen kyydissä. Vene voidaan jättää järvelle odottamaan myöhempää hinausta — harrastajien turvallisuus on aina etusijalla kalustoon nähden. Pahimman varalta on kaikki ohjaajamme ensiapukoulutettuja.
Ohjaajat
Kaikki kursseja ja harjoituksia pitävät ohjaajamme ovat käyneet vähintään lajiliitto Suomen Purjehdus ja Veneilyn ohjaaja 1 -kurssin ja saaneet kattavan perehdytyksen tehtäviinsä. Ennen toista ohjaajavuottaan ohjaajamme käyvät myös ohjaaja 2 -kurssin. Kaikilla ohjaajillamme on vuosien kokemus jollapurjehduksesta, ja moni ohjaaja onkin aikanaan aloittanut harrastuksensa TaPSin juniorikursseilla. Monilla ohjaajilla on lisäksi ohjauskokemusta myös muiden lajien parista. Ohjaajat osallistuvat myös aktiivisesti toiminnan suunnitteluun talvella ja purjehduskauden aikana. Voit siis matalalla kynnyksellä kertoa kehitysehdotuksesi suoraan ohjaajille!
Ohjaajakoulutuksen lisäksi kaikki ohjaajamme ovat käyneet myös Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutuksen. Täten ohjaajat paitsi ovat koulutettuja ammattilaisia hauskan ja turvallisen harrastuksen järjestämisessä, osaavat myös toimia oikeaoppisesti, jos jokin menee pieleen. Onneksi huolella turvalliseksi suunnitellun toiminnan ansiosta tarvetta ensiaputaidoille on ollut todella vähän.
Jokaisen kurssi- ja harjoituskerran ohjaajakokoonpanoon kuuluu aina vähintään yksi kokeneimman pään ohjaaja, ja yhteensä ohjaajia on aina vähintään yksi korkeintaan viittä purjehtijaa kohden. Vesillä ohjaajat toimivat moottoriveneestä käsin, mikä mahdollistaa tehokkaan ja turvallisen harjoitusten järjestämisen sekä tarvittaessa purjehtijan ohjastamisen kädestä pitäen kumiveneen kyljessä. Harjoitusten ohjelman suunnittelevat aina ohjaajat, jotka parhaiten tuntevat harjoituksiin osallistuvien purjehtijoiden taitotason mahdollistaen täten tehokkaan ja turvallisen harjoittelun.
Vastuuohjaaja
Onni Ahonen
045 855 8108
vastuuohjaaja(ät)taps.fi
Ohjaajat
Aaro Järvinen, Onni Hyttinen, Eetu Jalkanen, Onni Ahonen, Leo Maunu, Helmi Nikula