Myös varustehankintojen kannalta jollapurjehduksen aloittaminen on helppoa. Harrastuksen alkuun pääsee jopa täysin ilman varustehankintoja, ja purjehdusvaatekaappiaan voi vähitellen kasvattaa harrastuksen edetessä.

Kunnon purjehdusvaatteet kestävät käyttöä ja niillä on jälleenmyyntiarvoa käytettyinäkin. Kaikki ohjaajamme osaavat auttaa varustehankintoja koskevissa kysymyksissä, ja neuvoa voi kysyä myös muilta rannassa pyöriviltä jollapurjehtijoilta. Jos rautakaupan näppylähanskat ovat maajoukkuetason kilpapurjehtijan mielestä paremmat kuin kahdensadan jollapurjehdushanskat hienolla logolla, ne todennäköisesti kelpaavat myös aloittelijalle.

Purjehdusvarusteita löydät käytettyinä esimerkiksi Suomen Optimistijollaliiton myyntipalstalta ja uutena muun muassa Sailor’s Shopista.

Tämän tietopaketin ovat kasanneet TaPSin kilpapurjehtijat, ohjaajat ja kilpapurjehtijoiden vanhemmat. Ohjeet pätevät niin junioreille kuin vanhemmillekin purjehtijoille.

Aloittelevalle purjehtijalle

Pyri kaikissa varusteissa mahdollisimman pieneen “vedenimevyyteen”. Paljon vettä imevät vaatekappaleet painavat märkinä kuin kivi ja ovat jäätävän kylmät. Arkielämässä suosittu College on tämän takia yksi huonoimmista purjehdusvaatekankaista.

Kylmien vesien aikaan paras on pipo, mutta ei villainen, koska se venyy kastuessaan ja menee silmille. Kesällä lippis on hyvä. Päähine pitää pystyä kiinnittämään pelastusliiveihin, esimerkiksi narulla.

Aivan tavallinen, ihonmyötäinen kevyestä materiaalista valmisettu pitkähihainen tai T-paita toimii täydellisesti aloittelevan purjehtijan varusteena. Myös teknisen kerraston paita tai pikeepaita toimii. Paita tulee kastumaan koko ajan, joten sen tulisi olla mieluusti sellainen, joka ei kastuessaan veny. Lisäksi paita suojaa myös auringolta keskikesällä, eli ei lämmin, vaan suojaava. T-paitaa käytettäessä on muistettava säännöllinen aurinkorasvaus. Auringosta kärsivät myös paidat, joilla on paha tapa polttaa värejään haaleammiksi ja ruskeammiksi. Parasta pyhäleninkiä ei siis parane päälleen panna, ellei se satu olemaan UV-suojattua kangasta, joka ei porotuksesta nokkaansa ota.

Erityisesti vedenpitävä takki on hyvä varuste sateisen tai kylmemmän päivän varalle. Ylimääräistä vuorausta kannattaa välttää, jotta takista ei märkänä tule todella raskasta ja kylmää.  (Kyllä, vedenpitäväkin takki tulee todennäköisesti kastumaan jossain vaiheessa sisäpuolelta.)

Myös housut tulevat olemaan pääsääntöisesti koko ajan märät, joten punttien ei ole hyvä olla löysimmästä päästä ja kankaana kannattaa suosia mahdollisimman vähän vettä imevää. College-housut ovat tämän takia kenties huonoin mahdollinen valinta, sillä ne ovat todella painavat ja kylmät kastuessaan. Housut kärsivät auringon porotuksesta yhtälailla kuin paidatkin, joten ykköspöksyjään ei vesillä kannata jaloissaan pitää.

Samoin kuin takki, vedenpitävät housut lohduttavat erityisesti sadepäivänä. Vältä ylimääräistä vuoria, jotta housut eivät kastuneina paina kuin synti.

Jalkineetkin kastuvat koko ajan, joten niiden pitää joko päästää vesi pois tai muuten toimia märkinäkin. Crocs-tyyliset sandaalit ovat heti neopreenitossujen jälkeen parhaat purjehduskengät ja monen aloittelijan suosiossa. Myös kevyet lenkkarit ajavat asiansa, mutta niiden kastelemista kannattaa kokeilla etukäteen: osassa lenkkareita pohja ja pohjallinen imevät litroittain vettä. Kumisaappaat ovat ehdottomalla kieltolistalla, sillä vesi menee niihin kumminkin sisään, muttei tule ulos. Lisäksi ne tippuvat jalasta todella helposti. Purjehdukseen käytettävien kenkien lisäksi rantaleikkejä ja -harjoituksia varten kannattaa valita omat juoksemista kestävät kengät.

Vesillä ollaan parhaimmillaan koko päivä, joten aurinkoaltistus poutaisina päivinä on todella suuri vedestä heijastuvien säteiden vielä vahvistaessa vaikutusta. Tämän takia aurinkorasvan tulisi olla suojakertoimeltaan mieluiten 50+ tai vähintään 30. Täten vältetään mahdolliset tulevaisuuden ihosyövät ja muut ikävyydet.

Järvellä on usein kirkasta myös hieman pilvisempänäkin päivänä vedestä heijastuvan valon johdosta. Häikäistymisen lisäksi pitkällä aikavälillä aurinkolaseitta aurinkoisen elämän viettäminen voi johtaa muun muassa silmänpohjan rappeumaan ja ikäviin ryppyihin silmien ympärillä. Lasien käyttö siis komistaa ja kaunistaa käyttäjäänsä myös aikoina, jolloin lasit eivät ole päässä ;-). Laseihin on hyvä tehdä jonkinlainen naruvarmistus, esimerkiksi kiinnittämällä sangat niskan takana toisiinsa, jotta lasit eivät päädy jorpakon pohjaan kaloja ilahduttamaan.

Käytännössä parhaat ovat hyvin istuvat, muutaman euron hintaiset kumipäällysteiset remonttikäsineet tai näppylähanskat. Varsinaiset purjehdushanskat tai muut neopreenihansikkaat ovat monesti liukkaat ja kylmät. Tärkeintä on, että käsineet ovat oikean kokoiset, eli tiukahkot. Hanskojen tehtävä jollapurjehduksessa on ennen kaikkea suojata käsiä nopeasti juoksevien köysien hankaukselta, mutta varsinkin kevät- ja syyssäässä niiden lämmittävä vaikutus on mukava lisä. Kevyttuulisilla kesäpurjehduksilla hanskat eivät ole pakolliset, mutta kelien kylmetessä ja tuulen voimistuessa tulee käsissä aina olla hansikkaat. Harrastuksen alussa hanskat on hyvä olla varmuuden varalta mukana, vaikka kovin kovaan tuuleen ei lähdetäkään harjoittelemaan.

Pelastusliivit ovat kaikessa purjehuksessa pakollinen henkilökohtainen turvavaruste. Saat seuralta aina tarvittaessa lainaliivit kursseilla, viikkoharjoituksissa, leireillä ja tapahtumissa, mutta tietenkin omat ovat aina paremmat ;-).

Omia pelastusliivejä hankittaessa on tärkeää huomioida, että niihin merkityt kilorajat ovat vain oikean koon valitsemisen apuna, ja liivit tulisikin valita istuvuuden perusteella. Liian suuret liivit nousevat vedessä kainaloihin ja saattavat jopa liukua pois päältä kun taas liian pienet ovat epämukavat päällä. Oikean kokoiset liivit eivät hölsky, eivätkä purista. Eri kokoisten liivien kellutuskyky on sama, jollaliiveissä yleensä 50 N.

Jollapurjehdukseen käytettävissä liiveissä ei saa olla kaulusta eikä haararemmiä, sillä pienessä ahtaassa kevytveneessä ne voivat takertua veneen osiin ja pahimmillaan vangita purjehtijan kaatuneen jollan alle. Kauluksettomia liivejä myydään usein veneilyliivin nimellä.

Uimavarusteet ovat kovimmalla käytöllä kuuman kesäpäivän harjoitusten jälkeen ;-). Tälläisinä päivinä moni haluaisi myös purjehtia pelkissä uikkareissa ja pelastusliiveissä, mutta se ei ole suositeltavaa, sillä aurinko polttaa paljaat käsivarret ja jalat yllättävän nopeasti. Pyyhkeelle on käyttöä erityisesti kastuneita purjehdusvaatteita kuiviin vaihtaessa — varsinkin säällä, jolla kesä kuivaa kastelemansa vasta vähän myöhemmin.

Kaikki vesillä olevat vaatteet saattavat kastua läpimäriksi, minkä takia mukana täytyy olla täysi vaihtovaatekerta kengistä pipolakkiin. Vaihtovaatteille riittää normaali säänkestävyys ranta-aktiviteeteissa, sillä harvemmin vesille lähdetään enää toistamiseen.

Vesiputeli on joka purjehtijan pakollinen varuste. Sitä tyhjentämällä pidetään keskittymiskyky kohdillaan ja auringonpistokset poissa. Pullon voi joko ottaa mukaansa ja kiinnittää omaan paattiin tai pitää ohjaajan valvonnassa kumiveneen sisällä. Pullo saattaa kokea rajuakin kohtelua ja jopa päätyä lopullisesti ahdin valtakuntaan, joten kaupan kalleinta eri muovihärpäkkeillä varustettua helposti hajoavaa mallia ei kannata mukaansa valita.

Pitkien kurssipäivien sekä viikkokilpailuiden aikana on hyvä idea pitää jotakin pientä purtavaa mukanaan nälän loitolla pitämiseksi. Juniorikursseilla pidetään erillinen evästauko rannassa, ja eväät saa säilytettyä jääkaapissa. Lämmitysmahdollisuudet ovat kuitenkin rajatut, joten hyviä eväitä ovat esimerkiksi välipalapatukat ja -keksit, voileivät sekä hedelmät kuten banaanit, mandariinit ja omenat. Lisäjuotava ei myöskään ole huono idea siltä varalta, että vesillä mukana olevan pullon täyttäminen pääsee kurssitohinassa unohtumaan.

Junioreiden punaisen ja mustan ryhmän harjoitusohjelmaan kuuluvissa viikkokilpailuissa eväät popsitaan vesillä kilpailusuoritusten eli lähtöjen välissä. Tästä syystä eväät kannattaa pakata mahdollisimman hyvin kastumista sietävään nyyttiin, jonka olisi lisäksi hyvä aueta melko vaivatta myös vähän kohmeisillakin sormilla. Eväsemmeiksi kannattaa valita paitsi mahdollisimman vähän sorminäppäryyttä vaativia, myös melko murustamattomia ruokalajeja. Näkkileipämurussa purjehtiminen kun ei kokemuksena ole ehkä sieltä hohdokkaimmasta päästä.

NIMIKOINTI!!!

Varsinkin junioriharrastajan jokainen vaatekappale ja pelastusliivi, päähine, hanska ja juomapullo pitää varustaa omalla nimellä. Näin ne ovat vähemmän todennäköisiä vaeltamaan rakkaan kanssaharrastajan kainaloon ja löytävät alkuperäisen omistajansa helpommin eksymistilanteessa.

Täydellisyyttä hipova esimerkki aloittelijan vaatetuksesta. Neopreenitossut voi vielä korvata Crocseilla ja purjehdushanskat työ- tai näppylähanskoilla.

Märkä- ja kuivapuvut

Märkäpuku on hyvä keksintö, mutta sen tulee olla suunniteltu kevytvenepurjehdusta varten, jotta liikkuminen onnistuu hyvin ja takapuoli sekä takareidet on vahvistettu. Halvempi uimaranta- tai surffauskäyttöön suunniteltu märkäpuku voi kulua jo yhdessä kesässä puhki laadukkaiden jollapurjehdukseen suunniteltujen märkäasujen kestäessä vuodesta toiseen ahkeraakin käyttöä. Usein paras vaihtoehto on valita erilliset ala- ja yläosat.

Kuivapukua ei kaikkein pienimmille välttämättä suositella, sillä se päällä kuitenkin leikitään myös rannassa, ja rikkoutumisen riski on suurehko, eikä vuotava kuivapuku ole enää kuivapuku ;-).

Kilpapurjehtijan varustus

Kylmän kelin varustus

  • Kuivapuku
  • Fleecekerrasto / “nallepuku”
  • Märkäpuku, useimmiten kaksiosainen
  • Märkänäkin lämmittävä aluskerrasto
  • (Vuorillinen) spray top
  • Kovike-“pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
  • Neopreenitossut / kylmän kelin purjehduskengät
  • Neopreenisukat
  • Neopreeni(alus)hanskat
  • Pipo
  • Pelastusliivit
  • Taukotakki
  • Starttikello
  • Evässäkki, “dry bag”

Kesäkelin varustus

  • Hengaushousut
  • kovike”pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
  • Lycra-paita
  • Neopreenitossut
  • Rautakaupan kumipäällysteiset kangashanskat
  • Lippis
  • Juomapullo
  • Pelastusliivit
  • Starttikello
  • Evässäkki
  • Kunnon suojakertoimet naamassa
  • Spray Top –purjehduspusero
Kisaajilla vaatevalinnat on usein hyvin yhteneviä.